Werk van Typisch Pitti, januari 2020: Leren & Leven in het primair onderwijs

Met familie en vrienden praat ik natuurlijk wel eens over mijn werk. Wat ik doe? Ik ontwikkel educatief materiaal voor basisscholen en middelbare scholen in opdracht van diverse organisaties. Het gaat om unieke en doeltreffende educatieve producten, uiteenlopend van papieren lesboekjes met handleidingen, (bord)spellen, films tot divers onlinemateriaal.

Een vervolgvraag is soms: ‘Maar, wat doe je dan precies?’ Vaak krijgen belangstellenden een beter beeld van mijn dagelijkse werkzaamheden wanneer ik enkele concrete voorbeelden geef van projecten waaraan ik werk of in het verleden heb gewerkt.

Een collega zzp’er gaf mij laatst een tip: plaats af en toe eens een mooi voorbeeld van je werk op social media, zodat iedereen beter begrijpt wat jij nu precies doet. Wat een leuk idee! Veel dank, Irene Cécile.

2020, een nieuw jaar, begint voor mij met een nieuw voornemen. Ik zal dit jaar iedere maand één bijzonder educatief project, waaraan ik een bijdrage geleverd heb, uitlichten in een blogpost. Om zo geïnteresseerden een kijkje in mijn werkkamer te geven.

Deze maand start ik met de allereerste opdracht waarmee ik als zzp’er vier jaar geleden begon: het lesprogramma Leren & Leven. De methode is gericht op de gehele ontwikkeling (fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel) van het kind. De lessen dragen bij aan de ontwikkeling van de unieke talenten van kinderen, om zo het beste uit iedereen te halen.

Promotiemateriaal voor basisscholen met serie proeflessen

 


Titel lesmateriaal: Leren & Leven in het primair onderwijs
Jaren: 2013 – maart 2017
Opdrachtgever: Stichting Leren & Leven
Doelgroep: leerlijn voor gehele basisschool
Middelen: logboeken voor leerlingen, uitgebreide handleidingen voor leerkrachten
Bijzonder: gebaseerd op Amerikaans lesmateriaal Positive Action
Meer informatie: https://lerenenleven.nl


Het werken aan het lesmateriaal Leren & Leven begon, toen ik werkte voor Zorn Uitgeverij. Ik mocht het Amerikaanse programma Positive Action vertalen naar een Nederlandse versie. Deze eerste versie was min of meer een een-op-eenvertaling. De latere versie, waaraan ik doorwerkte als zzp’er, was een veel vrijere variant. Alle onderwerpen van de lessen stonden ‘vast’. Hierbij hield ik mij aan de Amerikaanse methode. Bij de invulling van de lessen kon ik mijn creativiteit kwijt. De korte lessen (circa 20 minuten per les) zijn heel divers geworden. Ze bestaan uit vele verschillende werkvormen: (klassikale) gesprekken/discussies, poppenspelen, spelletjes, werkbladen, verhalen, gedichten, liedjes, filmpjes, (improvisatie)toneelspel, puzzels en nog veel meer.

Stukje uit een gedicht

Nog nooit werkte ik zo lang aan één project. (Ik maakte zeker meer dan 300 lessen!) Maar, het is de moeite waard. Het materiaal ziet er geweldig mooi uit. Ik ben trots op het resultaat!


‘Wanneer je positief denkt en doet, voel je je goed over jezelf. Er is altijd een positieve manier om iets te doen.’
(filosofie van Leren & Leven)


De zes thema’s van Leren & Leven
Voorbeeldpagina van een deel van een les
Deelthema’s groep 7/8
Scroll naar boven