Werk van Typisch Pitti augustus 2020: Stichting Nederland Schoon – (zwerf)afvaleducatie

Iedere maand schrijf ik een blogpost over een bijzonder educatief project, waaraan ik een bijdrage geleverd heb. In de blogpost van augustus schrijf ik over projecten, die ik in opdracht van Stichting Nederland Schoon uitvoerde. 

Het is alweer twee jaar geleden dat ik werkte voor Stichting Nederland Schoon, maar ik vergeet het nooit meer: de afbraaktijden van verschillende soorten zwerfafval. De afbraaktijd is de tijd die de natuur erover doet om afval te verteren. Even een miniquiz. Welke afbraaktijd hoort bij welk zwerfafval?


zwerfafval
een krant
een plastic tasje
een stuk kauwgom
een blikje cola

afbraaktijden
20 jaar
50 jaar
6 maanden
oneindig

Ben je benieuwd naar de goede antwoorden? Je vindt de antwoorden van de quiz onderaan deze blogpost.

Zwerfafval en recycling

Stichting Nederland Schoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Ze zetten zich in om de schone norm bij mensen onder de aandacht te brengen en te verankeren. Kinderen en jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Stichting Nederland Schoon heeft diverse (gratis) lesmaterialen ontwikkeld rondom zwerfafval en afvalrecycling. Alle materialen zijn leerzaam én leuk.

Wat deed ik?

Van september 2017 tot juni 2018 werkte ik gemiddeld twee dagen per week bij Stichting Nederland Schoon. NederlandSchoon wilde een flinke slag maken op educatiegebied. Er waren veel ideeën. Ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling van heel veel verschillende materialen. We maakten onder andere een Zwerfafvalbattle (een online quiz voor twee teams), een Zwerfafvalspel (een fysiek spel over afbraaktijden), korte afvallessen met bijbehorende handleidingen voor alle groepen van de basisschool (zie een aantal van deze werkbladen hieronder) en twee Afvalkoffers.

De Afvalkoffers

Twee van de grootste projecten waarvoor ik verantwoordelijk was, waren de Afvalkoffers. De eerste Afvalkoffer was bedoeld voor de bso. Vanwege het grote succes van deze Afvalkoffer heb ik die koffer later ook aangepast voor het basisonderwijs. In de Afvalkoffer zitten activiteitenkaarten met leuke en praktische (knutsel)opdrachten, puzzels, spelletjes, quizjes, opschoontips en nog veel meer. De leerlingen komen van alles te weten over het voorkomen van zwerfafval en het recyclen van afval.


Titel lesmateriaal: meerdere projecten
Periode: september 2017 – juni 2018
Opdrachtgever: Stichting Nederland Schoon
Doelgroep: groep 1 tot en met 8
Middelen: onder andere handleidingen, werkbladen, (online)spellen en de Afvalkoffers
Bijzonder: Ik werkte gedurende deze langlopende opdracht twee dagen per week op locatie bij Stichting Nederland Schoon.
Meer informatie: https://www.aandeslagmetafval.nl


Antwoorden van de miniquiz over afbraaktijden:
een krant – 6 maanden; een plastic tasje – oneindig; een stuk kauwgom – 20 jaar; een blikje cola – 50 jaar

 

Scroll naar boven