Werk van Typisch Pitti juli 2020: Kasteel Op Slot – een escaperoom

Mijn blogpost van juli gaat over een heel bijzonder project: Kasteel Op Slot. Vol trots vertel ik deze maand over een geheel eigen project dat ik samen met mijn oudste zoon Stach bedacht en uitgevoerd heb in de afgelopen weken. Vers van de pers!

Stel je voor… je bent opgesloten in een groot, sprookjesachtig kasteel. De poort zit dicht met een cijferslot van zes cijfers. In het kasteel ontmoet je zes personen. Bij iedere persoon kun je één cijfer van de code te weten komen. Alleen, je krijgt die cijfers niet zomaar. Je zult er iets voor moeten doen. Lukt het jou om te ontsnappen?

Een fantastisch idee

In juni heb ik maar weinig opdrachten en eigenlijk verveel ik mij een beetje. Op een dag krijg ik opeens een goed idee. Ik vind het spelen van escaperooms heel erg gaaf. En ik zie slechts weinig escaperooms die speciaal geschikt zijn voor kinderen. Een gat in de markt? Ik zou zo’n escaperoom best wel kunnen maken! Hoewel … ik ben goed in het bedenken van educatieve concepten en ik kan educatieve teksten schrijven, maar ik weet niks van programmeren en vormgeven. Gelukkig heb ik een briljante zoon (Stach) in huis, die daar toevallig heel goed in is. Stach heeft er zin in en bruist van de ideeën. Dus, we gaan meteen van start.

Aan de slag

Mijn zoon Stach en ik brainstormen flink. Een fysieke escaperoom is niet haalbaar. Helemaal online vind ik niet spannend genoeg. We komen uit op een escaperoom die deels online staat en waarvoor je ook per post een geheimzinnige envelop opgestuurd krijgt. Als je die envelop ontvangen hebt, kun je het spel pas spelen.

Samenwerking

Stach en ik vullen elkaar uitstekend aan. Alles wat ik niet kan, lost hij op. Zo bouwt hij bijvoorbeeld een website met een betaalsysteem erachter, terwijl ik broed op een bijzondere woordzoeker die in de keuken van het kasteel opgelost moet worden. Ik zet de puzzels in Word op papier en Stach geeft ze professioneel vorm in InDesign of Photoshop. We werken keihard, want we willen het spel vóór de zomervakantie nog af hebben.

Het speelbord en diverse puzzels van Kasteel Op Slot.

Gelukt!

Als de escaperoom ‘af’ is, laten we hem enkele malen testen door kinderen uit de doelgroep. We bestellen het drukwerk, zetten de laatste puntjes op de ‘i’ en … taadaa! Kasteel Op Slot is een feit! Ik ben supertrots op het resultaat.

Neem gerust een kijkje op kasteelopslot.nl, bestel de escaperoom als je interesse hebt en laat een review achter als je het spel hebt gespeeld. Alvast veel plezier!


Titel lesmateriaal: Escaperoom ‘Kasteel Op Slot’
Periode: juni 2020 – nu
Opdrachtgever: in eigen beheer uitgegeven en uitgevoerd
Doelgroep: kinderen van 10 tot en met 13 jaar (en stiekem ook hun ouders of leerkrachten)
Middelen: de escaperoom werkt deels online. Maar, als je de escaperoom bestelt, dan krijg je ook een envelop met zes kaartjes en een mystery item toegestuurd.
Bijzonder: Mijn zoon Stach is supergoed met programmeren en designen. Hij heeft alles ontworpen. De teksten en inhoud van de diverse puzzels maakte ik.
Meer informatie: kasteelopslot.nl of stuur mij een mailtje: info@typischpitti.nl. Bekijk vooral ook het promotiefilmpje!


 

Scroll naar boven