Werk van Typisch Pitti mei 2020: Wageningen University & Research – Smaakmissie Zuivel

Iedere maand schrijf ik een blogpost over één bijzonder educatief project, waaraan ik een bijdrage geleverd heb. In de blogpost van mei bespreek ik een project dat ik in de zomer van 2019 ontwikkeld heb in samenwerking met Wageningen University & Research. Leerlingen van groep 5 en groep 6 gaan op een missie: een zuivelmissie.

Juul is reisleidster. Ze neemt buitenlandse toeristen mee op een ‘Dairytour’: een toer over boerderijen, koeien, melk, kaas en vele andere melkproducten waar Nederland beroemd om is. Het is Juuls eerste keer dat zij de Dairytour geeft. Ze weet eigenlijk niet zoveel van het onderwerp. Kunnen de leerlingen Juul helpen?

De Smaakmissie Zuivel die ik ontwikkelde, hoort binnen een hele reeks missies. Wageningen University & Research heeft inmiddels meer dan tien verschillende missies voor alle doelgroepen binnen het basisonderwijs. Iedere Smaakmissie bestaat uit een introductie van de missie, lessen in de klas (met filmpjes en werkbladen), een excursie, een huiswerkopdracht en een kookopdracht.

In de Smaakmissie Zuivel helpen de leerlingen Juul en ontdekken tijdens die missie van alles over melkproducten. Binnen de lessen staat ook een excursie naar een melkveebedrijf op het programma. De lessenserie eindigt met een toetjesbuffet waarvoor de leerlingen hun ouders/verzorgers mogen uitnodigen.

Ik was betrokken bij het bedenken van het concept van de Smaakmissie Zuivel. Ik schreef alle teksten voor de zes online lessen, de werkbladen (16 stuks) en de handleiding voor de leerkracht. Daarnaast heb ik ook de filmscripts bedacht.


Titel lesmateriaal: Smaakmissie Zuivel
Periode: mei 2019 – augustus 2019
Opdrachtgever: Wageningen University & Research
Doelgroep: groep 5 en 6
Middelen: zes (gratis!) online lessen met filmpjes en printbare werkbladen, inclusief handleiding
Bijzonder: De Smaakmissies zijn een verdieping op de Smaaklessen. De Smaaklessen vormen een basispakket lessen voor de basisschool over gezonde voeding.
Meer informatie: https://www.smaaklessen.nl


 

Scroll naar boven