Werk van Typisch Pitti oktober 2020: LAPPA®kinderboeken

De blogpost voor de maand oktober gaat over: Lappa. Lappa speelt de hoofdrol in een serie prentenboeken voor kinderen van drie tot zes jaar. In opdracht van schrijfster Mirjam Visker denk ik soms mee over het concept van een nieuw verhaal, lees ik de eerste opzet van de teksten kritisch en geef opbouwende feedback.

Lappa is speels en nieuwsgierig. Met een open blik ontdekt hij de wereld om zich heen. Lappa groeit op in een veilige omgeving. Hij heeft een vader, een moeder en ook opa en oma spelen soms een rol. Lappa heeft een huisdier: Hondje Wof. En Lin is de beste vriendin van Lappa.

Illustratie uit Lappa is jarig. Na het grote verjaardagsfeest brengt de vader van Lappa alle vriendjes weer naar huis

Wat maakt Lappa bijzonder?

In een prentenboek staan de illustraties natuurlijk altijd centraal. De illustraties in de boeken over Lappa hebben een geheel eigen stijl. Ze zijn vrolijk, kleurrijk en alle vormen hebben zwarte contouren. In de Lappa-prentenboeken speelt ook de tekst een belangrijke rol. De tekst en de illustraties vullen elkaar aan. Maar, wat de LAPPA® kinderboeken naar mijn mening écht bijzonder maakt, zijn de ‘vriendjesvragen’. Op iedere pagina staat een ‘vriendjesvraag’. Deze vraag zet aan tot interactie tussen de voorlezer en de luisteraar. De vragen betrekken de jonge luisteraars direct bij het verhaal en zorgen voor stof tot nadenken.

Illustratie uit Lappa krijgt een tuintje. De vriendjesvraag zorgt voor gespreksstof.

Het karakter van Lappa

Ik herinner mij dat ik aan het begin van onze samenwerking in 2016 met Mirjam sprak over wat we belangrijk vonden in het karakter van Lappa. Lappa is enthousiast. Hij is ook altijd heel nieuwsgierig. Dat is een mooie karaktertrek, want als je nieuwsgierig bent, sta je open voor het leren van nieuwe dingen. Lappa is jong en leert in ieder boek zichzelf en de wereld beter kennen. En hij neemt zijn lezers daarin natuurlijk mee.

Als ik feedback geef op een script van een nieuw prentenboek let ik er altijd op dat het wezenlijke karakter van Lappa goed naar voren komt.

Illustratie uit Lappa en de maan. Lappa reist op de maan over de hele wereld. Hij stelt onder andere vragen over de woestijn.

Herkenbare thema’s

De prentenboeken van Lappa hebben allemaal herkenbare thema’s voor peuters en kleuters. Enkele titels zijn Lappa bij de dokter, Lappa is jarig, Lappa op de boerderij, Lappa in de dierentuin, Lappa is verdrietig en Lappa doet boodschappen. Gevoelens spelen een belangrijke rol in alle boekjes. Deze gevoelens zijn ook allemaal heel herkenbaar. Zo is Lappa boos en verdrietig in het boekje Lappa wordt kampioen, als hij op school netjes moet knippen. Daarin is hij niet goed. Gelukkig kan Lappa het leren door te blijven proberen en goed te oefenen. En Lappa is ongerust in Lappa en zijn vriendjes als Hondje Wof weg is.

Soms vraagt Mirjam mij om mee te denken over geschikte onderwerpen voor nieuwe boekjes. Altijd leuk om suggesties te geven! En als ik meedenk over een concept, dan kijk ik of er voldoende diepgang mogelijk is in de gevoelswereld van Lappa. Dat vind ik een belangrijk aspect.

Ik ben nu alweer benieuwd naar het thema van het volgende prentenboek!

Illustratie uit Lappa krijgt een tuintje. Lappa is verdrietig als de vogels de zaden uit zijn tuintje hebben opgegeten.


Titel materiaal: LAPPA® kinderboeken
Periode: november 2016 – heden
Opdrachtgever: Mirjam Visker
Doelgroep: kinderen van drie tot zes jaar
Middelen: vrolijke, kleurrijke prentenboekjes waarin illustraties en tekst elkaar aanvullen
Bijzonder: De prentenboeken van Lappa zijn ook tweetalig verkrijgbaar!
Meer informatie: https://www.lappabooks.nl


 

Scroll naar boven