Werk van Typisch Pitti september 2020: loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding (LOB)

Ook deze maand weer een blogpost over een mooi educatief project, waaraan ik een bijdrage geleverd heb. Voor de maand september ik gekozen voor een project, dat ik in opdracht van en in samenwerking met Vuurrood uitgevoerd heb voor het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid).

Ik ben geboren en opgegroeid in Rotterdam. Toen ik op de basisschool zat, werden er geen loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleidingslessen gegeven. Volgens mij bestonden ze niet eens. Maar, het kan ook dat ‘mijn’ basisschool daar niet aan deed. Hoe dan ook, ik leerde pas nadenken over mijn toekomstige loopbaan op de middelbare school.

Voor mij geen probleem: ik wist al vanaf mijn zesde jaar dat ik juf wilde worden! Dat stond als een paal boven water. (Dat ik uiteindelijk na vier jaar ‘juf’ te zijn geweest alweer verder wilde kijken, had ik toen nooit gedacht!)

NPRZ

Het NPRZ, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, bestaat sinds 2012. Het programma werkt aan een gezonde toekomst voor Rotterdam-Zuid en zijn inwoners. Het NPRZ zorgt onder andere voor LOB-lessen en LOB-activiteiten voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs om leerlingen vanaf groep 6 te helpen bij het maken van kansrijke loopbaankeuzes en te begeleiden bij het voltooien van hun opleiding.

Talenten en interesses

Misschien vraag je je af waarom het nodig is om leerlingen van tien jaar al te laten nadenken over hun toekomstige baan. Dat is toch nog ver van hun bed? Inderdaad. Daarom beogen de LOB-lessen voor het basisonderwijs voornamelijk andere doelen. Het is bijvoorbeeld handig om te leren hoe je keuzes kunt maken. En, het is fijn om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Natuurlijk leren de leerlingen ook meer over de werkmogelijkheden in hun omgeving.

Opdracht van Vuurrood

In de blogpost van augustus schreef ik over enkele projecten die ik uitvoerde voor Stichting Nederland Schoon. Bij een van die projecten leerde ik Vuurrood kennen, een bureau voor communicatie en educatie. Vuurrood benaderde mij voor het project ‘Gaan voor een baan’ van het NPRZ. Supertof!

Wat was mijn taak?

Er waren al veel (losse) LOB-lessen ontwikkeld door Loopbaangroep voor het programma ‘Gaan voor een baan’. Aan mij de eer structuur aan te brengen, om één heldere, compacte vorm te ontwikkelen om al deze lessen in te gieten. Een uitdagende puzzel! Uiteindelijk telt het online platform, dat Vuurrood maakte, 29 online lessen voor het basisonderwijs waar leerkrachten en leerlingen gratis gebruik van kunnen maken.

Drie lessen van het platform ‘Gaan voor een baan’.

Titel lesmateriaal: Gaan voor een baan
Periode: najaar 2019 – voorjaar 2020
Opdrachtgever: Vuurrood (en het NPRZ)
Doelgroep: groep 6 tot en met 8
Middelen: handleiding per les en werkbladen voor de leerlingen
Bijzonder: Sneak preview! Op dit moment ben ik voor Vuurrood voor het NPRZ bezig met de LOB-lessen voor het voortgezet onderwijs!
Meer informatie: https://lessen.gaanvooreenbaan.nu/


Deel van de handleiding van de les ‘Cookies & cake’ met een werkblad bij die les.
Scroll naar boven